Odla Chili – Så här lätt kan du odla din egna chili

Odla Chili – Så här lätt kan du odla din egna chili

InledningOdla Chili

Att odla chili behöver inte vara svårare än vad man själv gör det till. En grundregel är att ha tålamod och inte dalta med plantorna allt för mycket. Innan du börjar odla chili kommer du behöva chilifrön dessa frön kan ni te.x köpa från oss på https://chili.tummelsta.se , byta med vänner eller ta frön från en chilifrukt från affären (måste vara mogen) oftast är chilifrukten röd/gul/brun när den är mogen men vissa sorter förblir gröna även som mogna. Du kan ej ta frön från en omogen chili dessa kommer troligen inte gro. Så när du ska odla chili är det viktigt att du har frön som är tagna ur en mogen chilifrukt.

När ska jag så mina chilifrön?

Det beror helt på vilka sorter du valt. En bra tumregel är denna.
Sätter du chili av arten C.Chinense så ska du göra det mellan dec-jan.
C.Annuum och C.Baccatum Jan-April beroende på när ni vill kunna skörda.

1. Att Så chilifrön
Nu när du har valt dina chilisorter och ska börja så kan det vara bra att prova lite olika saker. Det finns lite olika metoder för att få fröna att gro vi kommer ta upp dom vanligaste metoderna nedan. En grundregel är att dom ska helst ha en tempratur mellan 25-30c. Ljus behövs ej innan fröt grott.

Jord
Välj först ut en lämplig kruka gärna modell mindre eller en pluggbox. Fyll upp med jord vattna lite försiktigt så jorden blir fuktig.Jorden kan även dra ihop sig lite fyll på med mer jord. Fyll upp så det blir cirka 0.5cm från kanten. Lägg sedan i 1-5 frön, märk ut vilken sort du satt (VIKTIGT försök inte kom ihåg vilken sort som är var i huvudet utan märk ut klart och tydligt vad som är vad när du sår).
Täck sedan över ett 0.5cm lager med jord, vattna försiktigt. Så jorden blir fuktig.
Ställ sedan krukan / pluggboxen så den håller en temperatur mellan 25-31c. Viktigt här att tänka på är att chilifröna kommer “Dö” om temperaturen går över 32c. Om du har lyxen att kunna reglera din temperatur så är 28c helt perfekt.
Det går även att så i kallare temperaturer än 25c men vi rekommenderar 25-31c.

Beroende på vilken sort du valt så tar det lite olika lång tid för fröet att gro vissa kan komma upp på några dagar medan några andra kan ta månader att gro. Var därför ute i god tid med att så.Chilisorter som tillhör  C.Annuum och C.Baccatum är generelt snabba med att gro cirka 1-2 veckor. Medan Chilisorter som tillhör C.Chinense kan ta upp till 3-4 månader att gro. Även vilda chilisorter kan vara tidskrävande. Är du osäker på när du ska sätta dina frön så fråga oss gärna så hjälper vi dig.

Ziplock-metoden

Bild exempel från ziplock metoden

Denna metod skiljer sig lite från jord metoden. Här ska du ta en bit hushållspapper och vika dubbelt 2-3 gånger för att sedan blöta det och lägga dit 1-5 frön och vika det igen så chilifröna blir helt omslutna av fuktat papper. Lägg sedan i pappret i en ziplocks påse och förslut den. Försvara sedan påsen i tempraturer mellan 25-30c. Fördelen med denna metod är att det är lättare att ha koll på värmen. Ett bra ställe att förvara påsen är på te.x ett kylskåp eller på kanske internet modemet (om det nu inte blir för varmt.) Viktigt att tempraturen inte överstiger 32c då kommer dina fröna EJ att kunna gro och kommer “Dö”.
Grotiden brukar snabbas på något mot om man sått i jord och vi upplever att vi får bättre gro ratio med denna metod. Så vi brukar använda denna metod på chilifrön som vi verkligen bryr oss om. Kolla till ziplockpåsen varanna dag håll den mot en lampa och kolla om det kommit någon grodd. Om fröna börjat gro tag försiktigt ur dom ur pappret och lägg ner dom i en kruka med jord precis som vi beskrev i texten ovan när man sådde med jord. Dvs fyll upp din kruka med jord(gärna en modell mindre eller pluggbox) lämna  cirka 0.5cm mellanrum till kanten. lägg i ditt groddafrö och täck sedan på med gjord. Vattna jorden försiktigt. Ställ krukan / pluggboxen i ca 25-30c (kallare fungerar med men optimalt är 25c-30c). Efter någon dag så kommer hjärtebladen titta upp.

2. När chilifröna grott

När dina chilifrön har börjat grott och hjärtebladen visar sig ovanför jorden (dom 2 första bladparen chiliplantan får) så är det dags att ställa krukan / pluggboxen ljust. Är det vintertid så bör du ha växtbelysning hjälp. Vi kommer ej gå in så djupt på växtbelysning då det skulle kunna ta flera A4 sidor att förklara för och nackdelar så vi kommer bara tipsa om det som vi vet fungerar bra.

Växtbelysning

Odla chili med LED LAMPOR


Att odla chili med led lampor fungerar utmärkt och är det mest prisvärda alternativet i längden. Det finns några viktiga saker att tänka på när ni ska handla era led lampor. Vi går igenom basics vad som skiljer sig från led till led.

Det finns en uppsjö med olika sorts ledlampor det mesta fungerar men led lampor som är avsedda för växter är normalt mer effektiva än en vanlig ledlampa du köper i affären.

Fördelar: Billiga i drift, utstrålar lite värme, täcker av stor yta
Nackdelar: Dyra att köpa


Odla chili med Lågenergilampor


Att odla chili med Lågenergilampor som extra belysning fungerar utmärkt vi råder er inte till att odla med lågenergilampor om ni strickt ska odla inomhus med lamporna enbart från frö till skörd. Men om ni ska ha dom till att dra upp era plantor (förodla) tills det är dags att ställa ut dom eller ha dom i ett soligt fönster så fungerar det utmärkt! Viktigt att tänka på är att ha rätt Kelvin på dessa lampor.
Generellt gäller två grundregler här. När plantan är i växtstadiet så kommer den växa bäst med en lampa med 6500K (Kalvin). Och du måste ha en lampa som ger minst 15w i början. Lågenergilampor blir inte så varma men tänk på att ha den så nära plantan som möjligt utan att bränna plantan. Om du ska odla fram till skörd så är en 2700K Lampa rätt och du kommer behöva mer än 15w.

Fördelar: Billiga att köpa in finns bra utbud i dom flesta butikerna. Blir inte så varma.
Nackdelar: Täcker inte upp någon större yta och starkare lampor än 40w är dyra.

Odla chili med Lysrör


Generellt sätt kan man säga att samma sak gäller för lysrör som för lågenergilampor när man vill odla chili. Det som är värt att ta upp är att lysrör finns i olika storlekar. Alla fungerar men dom mest effektiva är T4 rör. Mest prisvärda är T5 då dom är en normalare standard i lokaler etc. Samma grundregler som för Lågenergilampor alltså.
Fördelar: Täcker av bra yta, prisvärda, relativt enkelt att hitta i alla bygg butiker.
Nackdelar: Vi kan inte komma på några nackdelar. (Bäst för hobbyodlaren)

HPS-Högtrycksnatrium & MH-Metall halid

MH eller så kallad Metall Halid lampor är bäst för själva växtstadiet hos chiliplantan. Den ger rätt ljus som chiliplantan behöver ha under sin växtperiod innan blomning.  När det sedan är dags för att gå i blom så ska man byta till en HPS lampa istället då den ger chilin det ljus den behöver för att kunna producera chilifrukter. Det låter nog krångligare än vad det är men vi rekommenderar ej detta för dig som odlar chili peppar eller tomater inomhus för att sedan ha dom utomhus undersommaren utan denna lösning är mest anpassad för inomhus odlaren som vill odla chili frön frö till skörd inomhus. Viktigt att tänka på är att dessa lampor utstrålar en mängd värme så man behöver ha kylar system i form av fläktar etc. Dessa lampor är dom som växthus oftast har när dom odlar under tidig vår eller sen höst och även vintern faktiskt. Dom täcker upp en enorm yta och är e.g det ända vettiga alternativet för inomhus odlaren.
Fördelar: Täcker av stora ytor, billiga att köpa in.
Nackdelar: Utstrålar en enormvärme, så inte lika effektiva som lysrör, dyra i drift.
Intresserad av att köpa en HPS eller MH? Klicka här

Växtfasen

Nu när fröna har grott och vi gett plantan lite stödbelysning (om vi sätter fröna när solens timmar ej räcker till). En tumregel är att man ska plantera om plantan 3 gånger till större krukor. Så är det viktigt att vi inte börjar i förstor kruka. Utan en kruka som är 4x4x4-8cm är helt perfekt som första kruka. Varför den bör vara 4-8cm djup är för att rotsystemet får lite mer djup att växa på och enligt våra tester vi gjort så är detta en fördel när det kommer till chili och tomat plantor dom plantorna som stog i djupare krukor växte mycket snabbare. Ha inte en förbred kruka då kommer rötterna ta tid på sig att grena sig i regel brukar rötterna grena sig när dom nått kanten av krukan. Beroende på odlingförhållanden och chilisort så tar det olika lång tid för chilin att växa. Det kan göra är att hålla reda på hur plantans rotsystem ser ut. Oftast kan man se om rötterna börjar leta sig ut ur krukan från botten (om krukan har hål i sig). Eller om dom riktiga bladparen börjat visa sig (dom två första bladen kallas hjärtebladen och det är ej dessa vi menar) Då är det dags att byta till en större kruka. Vi har testat att byta direkt till en 10L kruka och även till en 3L kruka. Vi kan inte direkt se någon skillnad mellan dom olika storlekarna plantorna som stog i 3L krukan växte något bättre men bara marginellt. Så ni får själva avgöra eller kanske pröva både och och se vad som passar er. Samma sak gäller här dock är det viktiga att tänka på om du planterar i en 10L kruka eller mer och ni tänkt ha den där hela plantans liv så ha gärna i lite lekakulor eller perlite och använd bra jord. Plantera er chiliplanta relativt djupt ner till hjärtebladen så dom precis är ovanför jorden. Medan plantan växer så behöver den lite gödning vi kör på organsika gödningsmedel som vi handlar från ebb och flood  som heter biobizz biogrow klicka på namnet om du vill läsa mer om närningen. Alla mått står på förpackningen så vi kommer ej ta upp dessa här. Viktigt att tänka på är att övergöd inte dina chiliplantor, chiliplantor behöver inte alls mycket närning som te.x tomater.

Nu när chiliplantan stått i sin slutkruka ett tag så kommer den börja skjuta lite blommskott här är det delad mening vad som gäller. Vissa menar att man ska nypa bort dessa blomknoppar när man ser dom om plantan fortfarande växer då dom tar kraft av plantan. Medan andra säger att det inte spelar någon roll. I våra tester så kan vi inte direkt se något skillnad så vi gör något mitt i mellan vi brukar ta bort blomknopparna första 2 veckorna. Beroende på chilisort och art ni valt att odla så kan det ta olika lång tid för chiliplantorna att sätta frukt. Ni kanske kommer märka att några plantor tappar alla blomorna hela tiden och dom utvecklas inte till chilifrukter. Detta kan bero på många olika orsaker främst brukar det bero på att det är förvarmt klimat. En temp på runt 20-25c är helt perfekt.

När det ej blir forst längre utomhus så kan ni börja ha plantorna ute, det viktiga är att ni inte ställer dom i solen direkt då plantorna precis som oss kan få sig en bränna. Det som händer då är att plantan kommer tappa bladen eller få bruna fläckar. Så ha gärna ett skynke första veckan så dom står skuggigt. Om ni odlat era frön direkt utomhus och plantorna redan växt upp i solljus så behöver ni ej tänka på detta. Utan detta gäller bara om ni för odlat med lampa.

Hur lång tid tar det för chilin att mogna?

Beroende på sort och art tar det olika lång tid för chilifrukterna att mogna.
C.Chinense är oftast dom som tar längst tid på sig att bli mogna. Medan C.Annuum är dom som går snabbast. Tänk även på att vissa chilisorter brukar man ta som omogna te.x Jalapeno, Ancho med flera. En bra tumregel är i alla fall att ju starkare sort man valt ju längre tid tar den att mogna.  Men räkna med att om ni sätter C.Annuum i början av Jan så kan ni få skörd redan i Juni. Och C.Chinense runt i Aug. Chili tål ej frost så när det nalkas frostiga nätter ha plantorna inne på kvällen/natten och tag sedan ut dom på dagen.

Slutord för odla chili

Så era chilifrön mellan Dec-Jan helst eller annuum,baccatum senast i april

Om ni odlar med lampa och sedan ska ställa ut plantorna låt dom stå skuggigt första veckan, så dom ej bränner sig.

Dalta inte med era plantor för mycket, ett stort misstag många gör är att dom gullar för mycket med plantorna. Gör ej det låt plantan växa själv. Övergöd inte.

Torka ut plantan då och då när den blivit större detta gör att den kommer öka sitt rotsystem snabbare då den letar efter vatten och näring. (När plantan börjar se ledsen,hängig ut är det dags att vattna).

Ha tålamod att odla chili är kul och rogivande stressa inte och ja det växer långsamt i början låt allt ta sin tid.

Lycka till med att Odla Chili

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top